Ga naar het overzicht

SEO / SEA : Say what?

Noem het een idee-fixe, maar Google is onze frenemy. Als online marketeers is het namelijk onze missie elke dag om klanten zo hoog mogelijk in de SERP (Search Engine Results Page) van Google te krijgen.

Google is your friend

Ja, wij googlen dus veel. SEO (Search Engine Optimalisation) en SEA (Search Engine Advertising) zijn hierbij onze strijdmakkers in de strijd om middle earth, onmisbaar zelfs. Voor velen zijn dit vage marketeerstermen waar yuppies iedereen maar al te graag mee om de oren slaan, maar eerlijk, eigenlijk is het simpel.

Vernuftig adverteren

Bijvoorbeeld, u plant een badkamerrenovatie. Even Google’en wat het kostenplaatje is, zegt de wederhelft. U opent de startpagina, typt vlijtig en kordaat “badkamerre-”, en de zoekmachine geeft u al de nodige suggesties. U voelt zich begrepen. Zodoende verschijnen de resultaten. Waarom staat er twee maal dezelfde link, vraagt u zich af? De ene iets hoger dan de andere. Kijkt u iets beter, dan ziet u voor de groene link een klein woordje ‘adv’. Ja. Dat is wel degelijk een advertentie. Die zich voordoet als een zoekresultaat.

SEO vs. SEA. Zoekresultaten.

Wat u daar zag, was SEA. Dat is online adverteren en het kenbaar maken van je bedrijf door sneller gevonden te worden door klanten en zoekmachines. Google Adwords is hier toonaangevend, met Bing Ads als opkomende speler. Hierin zijn heel veel verschillende advertentiemogelijkheden die in spelen op de steeds evoluerende wereld van online marketing.

Bedrijven stellen zo zelf het budget in en bepalen exact hoeveel ze per maand hieraan willen spenderen. Bovendien zullen de resultaten transparant zijn, grafieken e.d. inclusief. Ze generen op die manier veel clicks, omdat mensen nu eenmaal geneigd zijn op een van de eerste zoekresultaten of op de eerste zoekresultatenpagina een koppeling aan te klikken. Easy does it voor de badkamerrenovator. Maar wat dan met SEO?

SEO vs. SEA? Het ideale huwelijk moet ergens in het midden liggen.

Natuurlijke zoekresultaten

SEO is namelijk ook de kunst van het zo hoog mogelijk in de hitlijsten te geraken, maar dan eerder organisch. Dus, gewoon omdat je site zoveel beter is en aan de top hoort te staan. Cruciaal is hier de juiste copywriting, keywords en constante optimalisatie. Google is hierin onverbiddelijk ; vernieuw je niet, zak je stilletjesaan weg. En dan sta je al onder al die gesponsorde koppelingen.

Toch is bewezen ; 85% van de alle clicks gaan wel degelijk naar organische resultaten volgens de SEO aanpak. Simpelweg omdat de normale internetgebruiker er meer bekend mee is en er vertrouwen in heeft. Want advertenties, is dat ook niet een vorm van spionage? Plakte Steve Jobs ook zijn frontcamera niet af met duct-tape? Chemtrails!

De gulden middenweg

Hoe dus kiezen tussen SEO en SEA? Het ideale huwelijk moet ergens in het midden liggen en een holistische aanpak is waarschijnlijk de meest effectieve. Wat is het doelpubliek, waar zoeken ze naar, en hoe maken we onszelf voor hen de beste en meest logische keuze? Onmisbaar zelfs?

Door aan intentmapping te doen krijgen we daar alvast een beter zicht op. In de awarenessfase kom je bijvoorbeeld beter af met een blog of FAQ, terwijl je later misschien beter overschakelt naar een doelgerichte advertentie. SEA mag dan misschien meer clicks en transparantie genereren, om de aandacht daadwerkelijk vast te houden moet je bij de SEO strategie zijn.

Een wikken en wegen die dus zeker de moeite waard zijn om in de schaal te leggen!

Deel deze pagina