Ga naar het overzicht

Zeg geen UX tegen UI

In de jungle van It vaktermen is het al eens gemakkelijk te verdwalen. Wij verwarren vandaag een kluwen voor u aangaande UX en UI design. Opdat u volgende keer ook effectief weet waarover er gediscussieerd wordt, welke jobomschrijving bij u past, of welk aspect in uw project de bovenhand krijgt.

U-what?

Nauw verwant en vaak in één adem genoemd zijn user experience design (UX) en user interface design (UI) onlosmakend verbonden, maar daarom niet meteen hetzelfde. Cruciaal voor de ontwikkeling van een product is hun professionele rol namelijk op zichzelfstaand en verschillend, daar ze verwijzen naar aparte delen van het ontwikkelingsproces en designprincipe. Waar UX design meer als analytisch en technisch wordt beschouwd, leunt UI immers dichter aan tegen wat we begrijpen onder grafisch design. Of waar zat dat verschil nu juist?

UX Design

Stel je voor dat een product zou worden voorgesteld als een menselijk lichaam, waar het skelet de wireframes zijn die het project ruggengraat en structuur geven. In dat geval zouden de organen hier het UX design zijn : zij meten de input en optimaliseren de verschillende vitale levensfuncties.

User experience design is namelijk het genereren van klant tevredenheid en trouwheid door het verbeteren van gebruik, gemak en plezier van de gebruiker. Deze verkrijgen UX designers door het perfectioneren van de verschillende interacties tussen de gebruiker en het product. Denk hier aan duidelijke websites met overzichtelijke structuren, een intuïtieve site architecture, ordelijke tabbladen,..

Kortom, een menselijk lichaam met goedwerkende en gezonde organen ; mens sana in corpore sano.

UI Design

In dezelfde analogie bestaat een lichaam uiteraard ook uit visuele kenmerken.
UI design zou hier dan staan voor de uiterlijke specs : de presentatie, de zintuigen en diens reacties.

De user interface design is dus het vormgeven en positioneren van alle elementen op een pagina, opdat ze voor de gebruiker op elk toestel makkelijk te hanteren zijn en er visueel aantrekkelijk uitzien. Deze vormgeving van elementen in de design- en user interface-fase wordt gedaan aan de hand van een concept waarin evengoed wordt bepaald welke fonts en kleuren de website zal dragen. UI design heeft hier dus ook als belangrijke taak om de merkidentiteit (ontwerp, research inhoud, layout) te vertalen naar een aantrekkelijke, duidelijke gebruikservaring.

Waar UX design meer als analytisch en technisch wordt beschouwd, leunt UI immers dichter aan tegen wat we begrijpen onder grafisch design.

Voorkeur of joint forces?

Kunnen we spreken van een hiërarchie of gradaties van belangrijkheid? Liever een gezonde lever of een strak lijf? Moet hier überhaupt een keuze in gemaakt worden?

Neen. Iets dat er goed uitziet maar moeilijk te gebruiken is, is een voorbeeld van een goede UI maar slechte UX. Terwijl iets dat super handig is maar archilelijk is, fantastische UX is en mislukte UI. Beide zijn cruciaal. En hoewel er duizenden voorbeelden zijn van degelijke producten met slechts een van de twee aspecten, is het enkel logisch om te bedenken hoeveel meer waard ze zouden kunnen zijn moesten de twee aspecten gecombineerd worden. Een goede product experience begint namelijk met UX en krijgt vervolgens UI ; ze zijn beiden essentieel onderdeel van een topknotch ervaring.

UI design website Taurus & Eagle

Ook benieuwd om te zien wat UX en UI voor u kunnen betekenen? Laat onze designers uw project naar een hoger niveau tillen!

Deel deze pagina